NAUČNA REVOLUCIJA Rođena prva beba sa TROJE RODITELJA
Foto: Twitter

NAUČNA REVOLUCIJA Rođena prva beba sa TROJE RODITELJA

Rođena je prva beba na svetu koja ima troje roditelja. Ovo je velilki iskorak i uspeh za američke naučnike, s obzirom da je novoređenče prvi uspešan primer tehnike veštačke oplodnje u kojoj učestvuje troje ljudi, prenosi "BBC".

Petomesečni Abrahim Hasan ima DNK majke i oca, ali i mali deo genetskog koda koji je dobio od donora. Američki lekari izveli su u nauci do sada neviđeni potez kako bi se mali Abrahim rodio bez nasledne genetske nepravilnosti koju ima njegova majka.

Eksperti kažu da ovaj potez označava novu eru medicine, u kojoj je moguće sprečavanje da deca naslede retke genetske bolesti svojih roditelja.

Abrahim je rođen 6. aprila, nakon što su njegovi roditelji iz Jordana otputovali u Meksiko, gde su ih lečili američki lekar. Odluku o tome da pokuša ovu, za mnoge kontroverznu tehniku, doneo je tim lekara na čijem čelu je bio Džon Zang. Iako su mnogi pozdravili ovaj revolucionarni korak, ima i onih koji su izrazili zabrinutost jer je procedura izvedena van regulatornih okvira i bez objavljivanja detalja.

Međutim, doktor Zang tvrdi da u ovom slučaju nije načinio etički prekršaj, kao i da da je bio u pravu što je obavio pomenuti zahvat.

Inače, ovaj proces, poznat kao mitohondrijalni transfer, legalizovan je samo u Velikoj Britaniji 2015. godine, ali do sada nijedna druga zemlja nije uvela zakone koji bi omogućili ovaj proces. Sama procedura savetuje se roditeljima koji žele potomstvo, a nose visok rizik od prenošena genetskih oboljenja.

U ovom slučaju, potencijalni prenosnih genetskoh oboljenja bila je majka, a par je pre Abrahimovog rođenja izgubio četiri bebe. Kada su se obratili doktoru Zangu za pomoć, on je rešio da pokuša mitohondrijalni tranfer, a proces je išao sledećim tokom: lekar je uzeo jednu jajnu ćeliju od majke, koju je ubacio u zdravu jajnu ćeliju donora, kojoj je prethodno uklonio jezgro, a potom je oplodio sa spermom muža. Takav postupak je urađen sa pet embriona, ali je samo jedan opstao i on je položen u matericu, da bi se devet meseci kasnije rodio zdrav dečak.