Kada bebi da dam malinu, jagodu ili neko drugo bobičasto voće?
Foto: Pixabay

Kada bebi da dam malinu, jagodu ili neko drugo bobičasto voće?

Pred nama je sezona bobičastog voća te će se mnoge mame pitati da li da daju svojim bebama malinu, kupinu, jagodi, ribizlu ili da dočekaju iduću sezonu. Ovo pitanje je bitno jer navedeno bobičasto voće spada u namirnice koje češće dovode do pojave alergijske reakcije, nego na primer banana, jabuka, kruška, šargarepa, meso, pirinač…
Alergijska reakcija na neku namirnicu se može pojaviti već na samom početku uvođenja te namirnice, ali i kasnije u bebinoj ishrani posebno ukoliko kod bebe postoji sklonost ka alergijama (bebe koje su atopijski tip). Takođe alergija se može javiti ukoliko se neka namirnica uvede bebi puno pre nego što se to preporučuje, a ovo se posebno odnosi na visokoalergogene namirnice u bebinoj ishrani kao što su bobičasto voće, med, citrusno i koštunjavo voće, kikiriki…
Kako izgleda alergijska reakcija kod bebe? Ako se kod deteta neposredno nakon uzimanja neke, obično za bebu nove namirnice, javi ospa po koži, povraćanje, proliv, bolovi u stomaku, kašalj, gušenje, ekstremna uznemirenost to sve može biti znak alergije na tu namirnicu. Tada se data namirnica momentalno isključuje iz upotrebe; u početku na neki period, a ako zatreba, nažalost i zauvek. Svakako dobro je nakon par nedelja ili meseci probati detetu dati tu namirnicu ponovo, u jako malim količinama, te da se opet isprati reakcija, jer se zna dogoditi da dete jednostavno „izraste“ i da se alergijska reakcija na datu hranu više ne javlja. Alergijska reakcija će svakako biti blaža ako se ona uvede kasnije ili bar u preporučenom periodu uvođenja, zbog većeg stepena razvijenosti i zrelosti digestivnog sistema.

PRAKTIČAN SAVET ( iz knjige Kuvarski dnevnik bebe Marte)

Ako je beba bliže godinu dana i do sada nije imala alergijsku reakciju ni na jednu namirnicu moguće je da joj i ove sezone uvedete neko bobičasto voće (maline, jagode, kupine, borovnice, ribizle) u manjim količinama. Međutim ukoliko je pak beba 6, 7 ali i 10 meseci savetuje se da se ipak dočeka sezona iduće godine kada ćete ove zdrave namirnice moći dati sveže ( uvek bolja varijanta nego iz zamrzivača kada beba napuni godinu dana tokom zime).

Savet +: Svakako je bitno svako bobičasto voće uvoditi pojedinačno, a voćni mix praviti tek pošto se svaka namirnica posebno uvede.

NA ŠTA JOŠ OBRATITI PAŽNJU?

Ukoliko postoji mogućnost uvek je najbolje dati bebi „domaću” malinu, iz „babine bašte” jer se pretpostavlja da je ta malina uzgojena na organski način. Tada je to hrana koja je proizvedena bez upotrebe hemijskih sredstava (bez veštačkih đubriva, hemijskih pesticida i insekticida). Pesticidi u hrani su posebno nepoželjni u hrani za decu jer su mala deca sklonija poremećajima razvoja izazvanih pesticidima zbog ubrzanog rasta i metabolizma. Takođe, mala deca, posebno ona najmanja, unose proporcionalno velike količine hrane po kilogramu telesne težine pa samim tim i te štetne materije s njom. Upotreba ove organske hrane, zbog svega navedenog, svakako najviše ima smisla kod odojčadi jer je tada njihov imuni sistem posebno osetljiv i ranjiv.

Izvor: www.mojpedijatar.co.rs