Naučite dete da VOLI da jede zdravo

Naučite dete da VOLI da jede zdravo

Svaki peti đak prvak ima višak kilograma ili je već gojazan, dok svako treće dete sa ovim problemom polazi u srednju školu. Istraživanja ukazuju da dečaci sa viškom kilograma ili oni koji su gojazni, unose između 140 i 500 kalorija više od dnevnih energetskih potreba za taj uzrast. Kada su u pitanju devojčice, one unose između 160 i 290 kalorija više. Gojaznost utiče na fizičko i mentalno zdravlje deteta, uvećava rizik od pojave hipertenzije i problema sa disanjem, neretko dovodi i do smanjenog samopouzdanja.
Ishrana siromašna nutritivnim materijama tokom detinjstva ima negativan uticaj na rast i razvoj deteta. Iako ljudski organizam može lako da se prilagodi situaciji te adaptira metabolizam da funkcioniše na manjoj količini nutrijenata, na duži perod će se razviti negativne posledice. Gojazno dete oko pete godine već ima razvijene masne ćelije, koje teško mogu u potpunosti da nestanu, čak sasvim suprotno, imaju tendanciju da se uvećavaju.

Koja deca su najugroženija?
Izloženost brzoj hrani, slatkišima i grickalicama je velika. Na svakom koraku postoji kiosk ili manja prodavnica koja će imati u ponudi neki od ovih proizvoda. Njihova cena je dostupna široj populaciji, a u ovako teškoj ekonomskoj situaciji veći je fokus na “punjenju stomaka” nego na kvalitetnom izboru namirnica.

Evo kako da ohrabrite decu da jedu zdravije:

1. Dozvolite maloj deci da se igraju sa hranom
Opšte je poznato da deca najbolje uče kroz igru. Tako ih možete naučiti:

bojama uz pomoć voća i povrća,

oblicima uz pomoć testa

da razlikuju ukus i miris

sabiranje i oduzimanje

2. Uvedite novu namirnicu van obroka
Obično novu namirnicu uvodimo u sklopu nekog obroka. Neretko završavamo razočarani jer se detetu nije “dopalo” novo jelo a mi smo toliko vremena i ljubavi uložili u njegovu pripremu. Možda je bolje, povremeno, ponuditi im novu namirnicu neovisno od obroka. Možda se vašem detetu ne dopada oblik u kom ste mu poslužili namirnicu. Velika je razlika u ukusima sirove, obarene ili prekuvane šargarepe.

3. Vodite računa o veličini porcije
Skoro svakoga dana kesice čipsa, smokija ili neke druge vrste grickalica su sve veće pa se sada prodaju “JUMBO” ili “XXXL” pakovanja. Isto tako, svakoga dana prodavci smišljaju nove trikove kako da prodaju svoje proizvode. Akcijama, kao što su “platiš 2 a dobiješ 3” je veoma teško odoleti. Lako se pojede “porodično” pakovanje sladoleda uz neki omiljeni film. Iako bi pomislili da je nabolje ne davati deci grickalice i slatkiše te ih tako sprečiti da preteruju, bolje je naučiti ih da odrede sebi porciju.

4. Napravite domaću “brzu hranu”
Kada kod kuće pripremate “brzu hranu” popravljate joj nutritivni sastav jer birate namirnice koje ćete im dodati a decu navikavate na prirodniji ukus bez veštačkih dodataka.

5. Uključite dete u pripremu obroka
Podstaknite dete da vam pomogne u pripremi obroka ili da samo pripremi neki obrok u skladu sa svojim godinama. Kada znaju od čega je jelo napravljeno i ako sami ulože trud u njegovu pripremu daleko je veća verovatnoća da će to isto jelo u slast i pojesti.

6. Naučite decu da ne izlaze iz kuće praznog stomaka
Pobrinite se da vaš tinejdžer pojede nešto pre nego što ode u u školu ili na neku od vanškolskih aktivnosti. Tako je manja šansa da će usput svratiti do kioska brze hrane ili prodavnice sa slatkišima i grickalicama.

7. Budite dobar primer
Od izuzetne je važnosti da roditelji budu dobar primer svojoj deci. Nemamo pravo da zahtevamo nešto od svoje dece što i sami ne radimo. Neretko je veći efekat tihog nametanja, gde deca svakodnevno pomno prate ponašanje svojih roditelja. Iako bi voleli da su bake i deke više na našoj strani (svoje dece) nego na strani unuka kada je u pitanju davanje “poslastica”, moramo zajedno da pronađemo kompromis.
Čak i kada se trudite svim silama da naučite vaše dete da se hrani zdravo, to može biti izuzetno teško. Svi smo mi drugačiji pa time i drugačijeg ukusa. Ponekad je potrebno pustiti ih ali ne brinite, to nije izgubljen rat to je samo propala bitka i vi već pripremate novu strategiju.

Izvor: najboljamamanasvetu.com