Šta je akutni bronhitis i kako se leči?

Šta je akutni bronhitis i kako se leči?

Respiratorni virusi su najčešći uzročnici akutnog virusnog bronhitisa. Iako se respiratorne virusne infekcije mogu javiti tokom cele godine, hladni dani pogoduju širenju virusa, se i virusni bronhitis češće dijagnostikuje.
Akutni bronhitis je akutna upala dušnika i bronhija, malih cevčica koje iz dušnika vode u pluća. Često se javlja nakon prehlade ili druge virusne upale gornjih disajnih puteva. Za bolest kažemo da je akutna ako je ona kratkotrajne prirode.
Simptomi koji se javljaju su: kašalj, bol u grlu, malaksalost, povišena temperatura, bol u mišićima, osećaj težine u grudnom košu.Kašalj je na samom početku bolesti suv, a potom on postaje “zreliji” i sadrži sve veće količine šlajma. Šlajm vremenom postaje obilniji.
Akutni bronhitis najčešće traje 7-10 dana, a kašalj može biti prisutan i duže od tri nedelje.

Kako se leči akutni bronhitis

Akutni bronhitis u zavisnost od tegoba ako nema povišene temperature se leči , inhalacijma mirovanjem, unosom povećane količine tečnosti i vitamina.
Zahvaljujući kliničkim dokazima, sada je dostupan i prirodni lek. Pelargonium (ekstrakt korena ove biljke) ima naučnim studijama potvrđen antivirusni i antibakterijski efekat! Zato je Pelargonijum kao prirodni lek registrovan u zemljama zapadne Evrope, gde je i deo preporuka za terapiju akutnog bronhitisa.
Dostupni podaci i kliničke studije potvrdile su da rana primena ekstrakta
Pelargoniuma koji se nalazi u sastavu sirupa Viranto Forte:
redukuje simptome i skraćuje vreme trajanja respiratorne infekcije
sprečava nastajanje bakterijske superinfekcije
smanjuje upotrebu lekova – paracetamola, ibuprofena, antibiotika.
Jako antibakterijsko delovanje Viranta Forte, sa pelargoniumom kao prirodnim antibiotikom u svom sastavu, sprečava nastajanje bakterijske superinfekcije koja je veoma česta komplikacija akutnog bronhitisa usled oštećenog epitela bronhija i pojačanog lučenja sluzi.
Primena Virante Forte u prva dva sata od pojave prvih simptoma, omogućava sprovođenje “wait and see” pristupa – „čekaj i vidi“ u naredna dva do tri dana. Dete je potpuno zaštićeno dva do tri dana, i nema bojazni od komplikacija, čak iako je u pitanju bakterijska infekcija

Izvor: www.mojpedijatar.co.rs