Akutni bronhitis – upala pluća ili virusna infekcija?

Akutni bronhitis – upala pluća ili virusna infekcija?

Akutni bronhitis i upala pluća su respiratorne bolesti donjih disajnih puteva. Njihovi simptomi su ponekad veoma slični, pa ih nije uvek lako razlikovati.
Iako ponekad imaju slične simptome, akutni bronhitis i upala pluća se NE leče na isti način, pa je veoma važno pravovremeno postavljanje dijagnoze.
Lekar postavlja dijagnozu na osnovu fizikalnog pregleda i krvne slike, a ponekad treba uraditi i biohemijske analize.
Bronhitis je upala bronhija, malih i srednjih disajnih puteva, a najčešći uzrok akutnog bronhitisa su respiratorni virusi. Zato bolest neretko počinje kao prehlada (curenje nosa), a potim se javlja kašalj, ponekad i bol u grlu. Kašalj je na početku obično nadražajni (suvi kašalj), a potom on postaje “zreliji” sa iskašljavanjem.
Akutni bronhitis najčešće traje 7-10 dana, a kašalj može biti prisutan tri nedelje, pa i duže.
Retko se kod akutnog bronhitisa javljaju malaksalost, visoka temperatura, bolovi u mišićima, sa lošim opštim stanjem deteta. U tim situacijama treba obaviti kontrolni pregled, pošto je moguće da se rad i o pneumoniji – upali pluća. Iako je primarni uzrok virus, tada se obično razvija sekundarna bakterijska infekcija (superinfekcija), pa pedijatar (posle pregleda deteta) prepiše odgovarajući antibiotik.
Ukoliko se pojavi ubrzano i otežano disanje, praćeno “sviranjem” u grudima, skoro sigurno se radi od bronhoopstrukciji – suženju malih i srednih disajnih puteva. I tada treba obaviti pregled pedijatra, pošto se što pre treba primeniti inhalatorna terapija bronhodilatatorima (lekovima koji šire sužene disajne puteve)

Lečenje akutnog bronhitisa

Zahvaljujući brojnim naučnim (kliničkim) istraživnjima u zemljama zapadne Evrope pelargonium je registrovan kao lek i odobrena je zvanična indikacija za terapiju akutnog bronhitisa.
Dostupni podaci i kliničke studije potvrdile su da rana primena ekstrakta pelargoniuma koji se nalazi u sastavu sirupa Viranto Forte:

redukuje simptome i skraćuje vreme trajanja respiratorne virusne infekcije
smanjuje verovatnoću nastanka bakterijske superinfekcije
smanjuje upotrebu drugih lekova – paracetamola, ibuprofena i antibiotika
Zahvaljujući antibakterijskom pelargonijuma (prirodni antibiotik) koji se nalazi u sastavu Viranta Forte, kada se blagovremeno primeni, smanjuje verovatnoću nastanka bakterijske superinfekcije, koja je najčešće uvod u pneumoniju – upalu pluća.

Rana primena Viranto Forte (najbolje u prva dva sata od pojave prvih simptoma), omogućava primenu “wait and see” (“sačekaj i isprati”) pristupa: dva do tri dana od pojave prvih simptoma virusne infekcije NE treba žuriti sa primenom antibiotika!

Pravovremena primena Viranto Forte sirupa značajno smanjuje nastanak bakterijskih komplikacija (superinfekcije) bronhitisa i tako pomaže detetu da se lakše izbori sa virusom i skrati trajanje infekcije.

Izvor: www.mojpedijatar.co.rs