Kraj najtužnije roditeljske bitke: Mali Čarli će ipak umreti

Kraj najtužnije roditeljske bitke: Mali Čarli će ipak umreti

Čarli Gard će ipak preminuti nakon što su njegovi roditelji danas doneli ovu tešku odluku.

Kris Gard i Koni Jejts danas su slikani u Vrhovnom sudu u suzama nakon što su završili šestomesečnu kampanju kako bi svom sinu spasli život odvevši ga u inostranstvo.

Oni su želeli da ga odvedu u SAD, gde bi mališan probao lečenje mitohondrijalne bolesti najnovijim lekovima. Sud to nije dozvolilo, a roditelji su sada čvrsto ubeđeni da ga je ova odluka koštala života.

Čarli je rođen prošle godine u avgustu sa genetskom mutacijom koju ima tek preko desetoro dece u svetu i zbog koje generatori ćelija, tzv. mitohondrije ne rade kako treba. Čarli je od rođenja priključen na aparate za disanje i hrani se preko sonde.

Pitate se zašto sud nije dozvolio roditeljima da odvedu dete u inostranstvo?

Za dobrobit i dostojanstvo deteta. Prema rečima sudije, lečenje u SAD je „nepoznat teren“, a izgledi za poboljšanje su neizvesni. Takođe, sudija je upozorio i na apel lekara da bi takvo lečenje izazvalo bolove kod bebe, te da ne sumnja da bi medicina imala koristi od ovakvog eksperimenta, “ali taj eksperiment ne može biti u Čarlijevom interesu ako nema izgleda da će mu zaista koristiti“.

Sud je tako udovoljio željama londonskih lekara pre nego želji roditelja. Roditelji su prihvatili da isključe Čarlija sa aparata.

izvor: b92