Uloga enzima laktaze u tretmanu grčeva (infantilnih kolika) kod beba

Uloga enzima laktaze u tretmanu grčeva (infantilnih kolika) kod beba

Da li su grčevi kod beba (infantilne kolike) bolest?
Infantilne kolike NISU bolest, već uobičajeni, normalni, razvojni (fiziološki) fenomen koji prati bebe u prvim mesecima života.

Beba iznenada neutešno plače, neretko je plač budi, ali iako izgleda uznemirujuće, NIJE u pitanju bolest, pošto se grčevi javljaju kod ZDRAVIH beba koje lepo jedu i dobro napreduju. Do 40% beba ima grčeve.

Koji su uzroci infantilnih kolika (grčeva)?

Uzroci su brojni (nekada ih je nemoguće utvrditi), a jedan od čestih je prolazni manjak (deficit) enzima laktaze kod beba. Ovaj enzim je veoma važan pošto razgrađuje mlečni šećer – laktozu.

Mlečni šećer je jedan od glavnih energenata za bebu – 40% bebinih kalorijskih potreba beba dobija upravo iz laktoze. Mlečni šećer je važan i za resorpciju kalcijuma i gvožđa, učestvuje u formiranju crevne mikroflore (zdravih crevnih bakterija), a daje i doprinos razvoju bebinog nervnog sistema.

Treba li ih lečiti, iako nisu bolest?

Grčevi su neprijatni i bolni, neretko izazivaju uznemirenost roditelja, pa TREBA pomoći bebi da prvaziđe grčeve, a NEMA “čarobnog” leka da se oni u potpunosti neutrališu!

Laktaza, simetikon i probiotici su najčešće korišćeni preparati za ublažavanje infantnilni kolika (grčeva).

Enzim laktazu stvaraju ćelije crevne sluznice (eneterociti), a u prvim mesecima se neretko dešava da, zbog nezrelosti bebinih creva, nema dovoljno laktaze.

Kod beba koje „halapljivo“ sisaju često se dešava da velika količina mleka stigne u creva, a tamo NEMA dovoljno enzima laktaze.

Manjak ovog važnog enzima se dešava i kad beba ima neku (obično virusnu) infekciju creva.

Kad nema dovoljno laktaze, proces varenja se otežano obavlja, u crevima ostaje nesvaren mlečni šećer, a to dovodi do stvaranja gasova, koji uzrokuju grčeve.

Ovaj manjak enzima laktaze se lako rešava dodavanjem oralnih kapi Co-lactase® – preparata koji sadrži ovaj važan enzim.

Co-lactase® je preparat – dodatak ishrani na bazi enzima laktaze koja se dodaje u majčino mleko ili mlečne formule. Razgradnjom mlečnog šećera (laktoze) iz mleka na proste šećere, olakšava varenje i smanjuje pojava grčeva u stomaku.

Co-lactase® NEMA dodatog šećera i konzervanasa, tako da se bezbedno primenjuje od rođenja, pa do navršena četiri meseca života

4 kapi Co-lactase® je dovoljno da pomogne bebi da razgradi (svari) mlečni šećer. NEMA potrebe da se daje više preparata, pošto zdrava beba ipak ima određenu količinu laktaze!

Način upotrebe:

Co-lactase® oralne kapi se dodaju u majčino mleko ili mlečnu formulu svaki put pre hranjenja novorođenčeta/bebe i mogu se koristiti od prvog dana.

Ako mama doji (što je svakako najbolje za bebu):

Treba izmusti nekoliko supenih kašika mleka u malu sterilnu posudu, a potom dodati 4 kapi proizvoda Co-lactase®. Ovako spremljen proizvod se daje bebi sterilnom kašikom ili pomoću šprica, a potom se nastavlja podoj.

Ako mama (iz objektivnih razloga) ne može da doji:

Uobičajeno pripremiti mlečnu formulu u skladu sa uputstvom sa pakovanja i dodati 4 kapi proizvoda Co-lactase®, oralnih kapi onda kada je formula spremna za hrenjenje odojčeta.

VAŽNO je da se Co-lactase® NE stavlja u vrelu formulu!

Co-lactase® praktično nema neželjenih efekata (kad se poštuje preporučeno doziranje), a ukoliko je neophodno, može se bezbedno kombinovati i sa drugim preparatima za ublažavanje grčeva

izvor:mojpedijatar.co.rs